Gradsko vijeće: Radi li se o trgovini, pokazati će se vrlo brzo

17 prosinca, 2021 | hdzadmin

Matija Hržić rođen je 1994. u Zagrebu. Nakon završetka Srednje strukovne škole u Samoboru stječe zvanje tehničara za računalstvo i upisuje studij elektrotehnike. Završetkom studija stječe zvanje inženjera elektrotehnike, nakon čega se zapošljava u struci. Tijekom školovanja bavi se i inovatorstvom te osvaja mnoga međunarodna priznanja. S inovacijom “BeeSmart – pametna pčelarska vaga” osvaja rijetko priznanje Svjetske federacije inovatora (IFIA BEST INVENTION AWARD) za izuzetnu inovaciju, tri Grand Prix nagrade te tri zlatne medalje. Za doprinos u inovatorskom djelovanju nagrađen je godišnjom nagradom Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost te godišnjom nagradom Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije. Njegova inovacija “BeeSmart – pametna pčelarska vaga” nositelj je neslužbene titule najnagrađivanije hrvatske inovacije u 2020.

Matija se u slobodno vrijeme, uz inovatorstvo, aktivno bavi i politikom te je vijećnik HDZ-a u Gradskom vijeću Grada Samobora.

Od kada ste član HDZ-a i što Vas je ponukalo da se ozbiljnije aktivirate u stranci?

Član HDZ-a sam od 2009. godine, a 2019. godine sam imenovan tajnikom samoborskog HDZ-a i aktivno sudjelujem u svim izbornim kampanjama. Bio je to na neki način prirodan slijed mojeg stalnog aktivizma u stranci pa sam tako dobio podršku da preuzmem odgovornost za stranku na ovoj lokalnoj razini.

U kakvom je stanju sada samoborski HDZ? Naime, sjećamo se i boljih vremena, onih kada su stranački čelnici bili i u vrhu vlasti u Samoboru.

Stanje, iskreno, nije bajno. Na prošlim izborima birači su nam poslali poruku da se moramo mijenjati te da mlađe generacije moraju preuzeti odgovornost. S druge strane, ovakvo stanje smatram i izuzetnom prilikom da samoborski HDZ s novim i mladim snagama, prvenstveno svojim primjerom, pokaže građanima da je spreman mijenjati i sebe i svoj grad na bolje.

Kako je uopće došlo do toga da ste za svojeg kandidata ovaj puta istaknuli nestranačku osobu – Niku Fleiss?

Htjeli smo poslati poruku da moramo po strani ostaviti stranačke podjele i da smo voljni podržati osobu koja će raditi dobro za svoj Grad. Vjerujemo da je naš izbor kandidata bio dobar i žao nam je što birači to nisu prepoznali. Razloga je mnogo, a jedan od njih su bili i širi društveni trendovi, gdje su se birači u mnogim sredinama okretali novim i neprovjerenim političkim inicijativama. Zapravo, najbolje su prolazile neetablirane političke snage, koje su mnogo toga nerealno obećavale. Nakon dugogodišnje vlasti HSS-SDP osovine u Gradu Samoboru, koja je bila prožeta aferama, promjene su doista bile nužne, a rekao bih da je Fokus uspješno iskoristio i zajahao spomenuti širi val. Birači su htjeli promjenu, ali nisu željeli etabliranu stranku.

Međutim, danas u mnogim sredinama, počevši od Zagreba, vidimo razočaranje birača koje sve više raste. Tako je i u našem gradu. Velik je nesrazmjer obećanih promjena i sposobnosti da se ta obećanja provedu u djelo.

Svjedočimo novoj preraspodjeli unutar samoborskog Gradskog vijeća, jer su članovi SDP-a odlučili podržati manjinski Fokus. Što o tome mislite i kako se to odražava na Vašu stranku?

Prema mojem iskustvu, ovo je jedan od najpasivnijih mandata na bilo kojoj lokalnoj razini. Rad gradonačelnice teško mogu komentirati, s obzirom da se do sada nije napravilo ništa, nikakav značajan potez koji bih mogao komentirati. Ovo što je trenutno sklopljeno u Gradskom vijeću, to je, rekao bih, projektna suradnja oko nepostojećih projekata. Dakle, samoodržanje na vlasti, i to s SDP-om, s onima koji su ih kritizirali i zbog kojih su se, kako je rečeno, uključili u lokalnu kampanju, da se ide u promjene. Tako sada “neki novi klinci” zapravo imaju stare kadrove, one koji su već 12 godina na tim pozicijama. To je direktna prevara birača i u skladu je s onim razočaranjima o kojima sam već govorio. Moglo bi se reći da se tu radi o zbrinjavanju, odnosno zapošljavanju i nekoj vrsti kupovine vijećničkih ruku, ali to će pokazati budućnost. Ima dosta osoba koje su voljne prihvatiti neke dobro plaćene funkcije.

Što ćete u narednom razdoblju poduzimati i kako mislite ojačati članstvo, ponuditi im novi elan…

Smatram da samoborski HDZ ne treba i ne smije biti ekskluzivan. Trebamo se ostaviti stranačkih podjela i oko sebe okupiti ljude, neovisno o stranačkom opredjeljenju. Da pojasnim, želja nam je u odbore pridobiti sve osobe koje iskreno žele dobro našem gradu, koji će davati prijedloge i pomoći u realizaciji određenih projekata. Dobrobit grada nam svima treba biti na prvom mjestu i važnija od stranačke pripadnosti.

Za primjer, u našem Gradskom odboru je i načelnica sektora u Ministarstvu europskih fondova i regionalnog razvoja Marija Rajaković, koja sigurno može i spremna je pomoći trenutnoj gradskoj upravi, jer svima nam je krajnji cilj napredak Grada Samobora.

Kao opozicija, nažalost, nemamo velik utjecaj na provođenje bitnih projekata koji nam trebaju. Samoboru i dalje manjka efikasan gradski prijevoz, prometnice su i dalje u očajnom stanju, brza pruga do Zagreba i bazeni su i dalje samo pusta želja. Nemamo kapaciteta u osnovnim školama, nemamo visoko učilište, Stari grad je neuređen… Nažalost, na tim projektima aktualna nova-stara gradska vlast ne radi ništa, a mi kao opozicija možemo samo ukazivati na taj nerad.

Ali, ono što možemo, i što nam je u planu, je provođenje manjih akcija po mjesnim odborima. Od čišćenja smeća, uređenja igrališta, bojanja klupa i slično. Prvo, tako ćemo konkretno pomoći, a šaljemo i poruku da mi sami moramo raditi ono što Grad trenutno ne obavlja. Mislim da je to pozitivna i dobronamjerna kritika vlasti, jer iza nje će biti i vidljivi rezultati. Ne vjerujem da je dovoljno u Gradskom vijeću samo verbalno napadati, a ne pružiti primjer kako se više može napraviti za Samobor. Zato i ovim putem pozivam sve dobronamjerne građane, bez obzira na stranačku opredijeljenost, da nam se priključe u organizaciji i provođenju takvih akcija.

Izvor: Glasnik SSN, http://www.samoborskiglasnik.net/razgovor.asp?datum=20211213#614

Povezane objave