Samoborska komedija o otpadu

5 listopada, 2023 | hdzadmin

 

 

Danas je otpad omiljena tema lokalne politike grada Samobora, u kojoj politički amateri, kao i politički profesionalci sjedaju za stol i pokušavaju zaraditi svoje plaće smišljajući neka nova rješenja. Kako nema granica kreativnosti kada se takvi umovi tako dobro slože, tako smo i prošle godine dobili brzi uvid u kreativna rješenja takvog trusta mozgova, primjereno nazvanog Fokus.

Kako se već navodi u raznim medijskim objavama, reciklažna su dvorišta postala meta ogromnog dovoza otpada, a to je poprimilo takve razmjere da je bilo potrebno djelovati i zabraniti ljudima da otpad donose u reciklažna dvorišta. Reciklažna su dvorišta samo za Samoborce! Doduše, nije jasno tko bi drugi dovozio otpad baš u Samobor?! Čini se da je gradonačelnici u njenom promišljanju promaknula još jedna sitnica – Što li će napraviti oni koji, dovozeći kamion otpada na reciklažno dvorište, „poljube vrata”? Kamo će s otpadom?

Cinici bi zaključili: „Sva sreća da HDZ Samobor ima akcije čišćenja potoka i šuma od otpada!“

Idući je problem što je gradonačelnica, ili netko koga je ovlastila, shvatila da sami Samoborci nekako moraju dokazati svoj pedigre kako bi mogli koristiti reciklažna dvorišta. Za to su predviđena dva načina. Prvi se, vrlo smislen, sastoji od barkoda na računu. Brzo, jednostavno i učinkovito. No kako bismo mogli živjeti viziju visoke tehnologije bez tog krucijalnog drugog načina koji tvori osnovu ljudskog postojanja i pogađa samu čovjekovu bit? Gradonačelnica je shvatila da je, ako želimo da Samoborci uistinu žive obećanu idilu 21. stoljeća, neophodno podariti im aplikaciju. Građani se mogu zapitati kako će ta aplikacija, koju bilo tko može skinuti,dokazivati da je netko iz Samobora? No gradski glavešine su uvijek korak ispred nas i sve su dobro zamislili: s neke .tk domene ili nečeg podjenako nevinog skida se aplikacija u koju se upisuju osobni podatci. Tadaaplikacija glumi isti onaj barkod koji ste imali na računu i mogli jednostavno fotografirati i imati uvijek sa sobom u mobitelu. No oni najbolje znaju što građani žele od grada – aplikaciju! Svi imamo toliko aplikacija na mobitelu da ne možemo više ništa naći, ali našoj gradonačelnici to znači da ih toliko volimo da želimo još jednu. 

Između ostaloga, u tu aplikaciju moramo upisati baš sve podatke koji su potrebni naprimjer za učlanjenje u neku političku stranku ili ako želimo biti kreditni jamac. Kako praktično!  

Barkod za odlaganje otpada u reciklažno dvorište.

Nova epizoda samoborske komedije stigla je 19. prosinca 2022. na sjednici Gradskoga vijeća na kojoj je bilo izglasano poskupljenje odvoza miješanog komunalnog otpada, kojega se sada svi bojimo, a ta je sjednica bila pravi primjer radosti loptanja pod obručima s procedurama na utakmicu na kojoj su, čini se, svi pobijedili – barem tako tvrdi gradonačelnica. Nakon što su vijećnici HDZ-a i HSS-a napustili vijećnicu, gospođa Irena Franceković, koja cijeni i radi za građane, brže bolje je pohitala u pomoć spasiti kvorum i donošenje odluke o poskupljenju. Premda vremešna, zahvaljujući potezu predsjedavajućeg, koji je u tom ključnom trenutku tražio stanku kako bi stigla dva Fokusova vijećnika i gospođa Franceković. Zahvaljući združenim naporima, poskupljenje je uspjelo i svi su pobijedili!

Treća epizoda je smirenija, i donosi jednu gotovo kontemplativnu idilu, dobrim dijelom jer još traje i nismo jošstigli do zapleta. Ali doći ćemo! Gradonačelnica se vrlo rado hvali da je novi obračun odvoza komunalnog otpada model „plati koliko trošiš”, no kako se time objašnjava da se plaća fiksni dio koji je viši od dosadašnje ukupne naknade, a tek onda dolazi „potrošnja” koja je, iz sasvim nepoznatih razloga, zaokružena na minimalno 30 litara. Umjesto da se osmislio model naplate po kilaži miješanog komunalnog otpada, sada ćemo plaćati litražu (vrećice koju odlažemo u kontejner s otpadomjerom ili kante koju će kućanstva davati na pražnjenje), bez obzira hoće li vrećice i kante biti pune. 

Građani otpad odlažu pored kontejnera kako ne bi plaćali novi namet naše gradonačelnice.

Nema sumnje da će gradonačelnica naći načina da svi budu sretni. Ili barem da ne budu preljuti. Napetost raste jer gradonačelnica ne daje puno prostora kritici ili kontraprijedlozima pa ni stvarnom političkom diskursu i polemici. To je normalno u demokratskom društvu, ali gradonačelnica je napravila sve što može da ušutka bilo kakav opozicijski glas građana u vezi ove kontroverzne mjere poskupljenja. Pravo je pitanje što nas još uzbudljivo čeka u skorijoj budućnosti… Hoće li doći do civilnog neposluha pa će građani ostavljati smeće pored kontejnera kako bi poslali poruku svoga neslaganja? Hoće li Samobor biti mali idiličan gradić ili jedno od većih uzgajališta štakora u ovome dijelu Europe? Možda gradonačelnica, u maniri dobroga gospodara, povuče svoj harač!? Naša je gradonačelnica gospodarica Samobora, to još samo trebaju shvatiti njeni podanici.

Pratimo zajedno rasplet samoborske komedije o otpadu… 

Ovdje dodajte tekst naslova

Povezane objave