Samoborski izaslanici na IX. Općem saboru HDZ-a

14 lipnja, 2022 | MH

U subotu, 11. lipnja 2022., u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu je održan 19. Opći sabor Hrvatske demokratske zajednice na kojemu je sudjelovalo 1740 članova, izaslanika iz cijele Republike Hrvatske, na čelu s premijerom i predsjednikom HDZ-a, Andrejem Plenkovićem. Općemu saboru prisustvovali su i samoborski izaslanici na čelu s predsjednikom Gradske organizacije HDZ-a Samobor, Matijom Hržićem.

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog nipošto nije slučajno odabrana za taj veliki skup. Prije 32 godine upravo je na tom mjestu održan I. Opći sabor HDZ-a, na kojemu je dr. Franjo Tuđman izabran za predsjednika naše stranke.

Pozdravnim govorima na Saboru su se obratili predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine, Dragan Čović, prvi čovjek Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Tomislav Žigmanov, ministar u Vladi Crne Gore, Adrijan Vuksanović, potpredsjednica Europske pučke stranke, Dubravka Šuica, te predsjednik Europske pučke stranke, Manfred Weber.

Predsjednik stranke, Andrej Plenković, podnio je izvješće o radu stranke od 2018. naovamo, rekavši: “Lijepo je vidjeti koliko je HDZ snažan! S ponosom možemo utvrditi da smo gotovo 33 godine poslije osnutka i dalje, i to uvjerljivo, najjača i najveća politička snaga u Hrvatskoj! Uporište za to naši su rezultati, a ovaj sabor samo će učvrstiti naše zajedništvo i pripremiti nas za sve izazove koji su pred nama. Ostavštinu dr. Franje Tuđmana dandanas baštinimo, ona je naše polazište i kamen-temeljac naših politika i u ovim izazovnim vremenima, s kojima se suočavamo na konceptu modernog suverenizma.”

Na saboru su usvojeni novi Program “HDZ i Hrvatska u četvrtom desetljeću samostalnosti” te Izmjene i dopune Statuta HDZ-a, a održani su i izbori u Predsjedništvo stranke. U novo vodstvo izabrani su: Krešimir Ačkar, Igor Andrović, Blaženko Boban, Ivan Celjak, Šime Erlić, Antonija Jozić, Marko Marušić, Nina Obuljen Koržinek, Ernest Petry, Anđelko Stričak. 

Izabrano je i 40 članica i članova Nacionalnog odbora, čime je dovršen proces unutarstranačkih izbora. 

Dodatno osnaženi novim licima i novim idejama, s čvrstim osloncem u ostavštini dr. Franje Tuđmana, zajedno nastavljamo s predanim radom na dobrobit svih hrvatskih građana!

🇭🇷

Povezane objave