Vlada u potpunosti funkcionira – Predsjednik Plenković osjeća se dobro & upravlja svim procesima

4 prosinca, 2020 | hdzadmin

PPVRH Tomo Medved za Jutarnji list: Videoveza nam omogućava redovito funkcioniranje, uz poštivanje epidemioloških mjera. Sve što premijer inače radi, radi i sada: predsjeda užim kabinetom, sjednicama Vlade, susretima sa županima, sudjeluje na međunarodnim sastancima… U stalnom smo kontaktu. Vjerujem da će nakon isteka izolacije idući tjedan normalno doći na posao u Banske dvore.

Intervju koji je s potpredsjednikom Vlade RH i zamjenikom predsjednika HDZ-a generalom Tomom Medvedom napravio kolega Goran Penić donosimo u cijelosti:

Premijer je odredio da ga mijenjate u slučaju njegove spriječenosti. Kako to izgleda, potpisujete li Vi akte Vlade, koordinirate li sve sastanke?

Sve što predsjednik Vlade inače radi, radi i sada. Premijer Plenković upravlja svim procesima, predsjeda užim kabinetom, kao i sjednicom Vlade. Predsjedao je i svim sastancima koje smo imali, među njima i sastankom sa županima. U skladu s člankom 11. Zakona o Vladi, predsjednik je mene ovlastio da potpisujem akte u njegovoj odsutnosti.

Kako to da je premijer Vas odabrao, a ne nekog drugog potpredsjednika?

To je odluka predsjednika Vlade. Ali, ponavljam, riječ je o ovlasti članu Vlade za potpisivanje akata Vlade. Sve druge aktivnosti predsjednik Vlade obavlja kao inače.

Prvi put imamo situaciju da je premijer zaražen covidom, da obavlja sastanke online. Koliko dugo Vlada može tako funkcionirati i mislite li kako bi trebalo aktivirati članak 17. Ustava?

Vlada u potpunosti funkcionira, okolnosti covida-19 nameću nam organizaciju kakvu trenutačno prakticiramo, odnosno održavanje sastanaka putem videoveze, što nam omogućava redovito funkcioniranje uz poštivanje svih epidemioloških mjera. U skladu s time se ponašamo, rješavamo izazove, zadaće i sve nadležnosti Vlade. Nema nikakve potrebe za aktiviranjem članka 17. Ustava, tu je temu svojim odlukama već apsolvirao Ustavni sud.

U kojoj bi situaciji po Vama bilo potrebe za tim?

Ponavljam, nema potrebe za time. Rad Vlade i Stožera civilne zaštite u okolnostima u kojima se nalazimo u skladu je sa zakonom i Ustavom, Stožer pod nadzorom Vlade donosi uravnotežene odluke i mjere koje su nužne za zaštitu života i zdravlja ljudi te za očuvanje gospodarstva i društvenih aktivnosti.

Čujete li se redovito s premijerom, kakvo je njegovo zdravstveno stanje?

Dakako da se redovito čujemo. Predsjednik Vlade se osjeća dobro i vjerujem da će nakon isteka izolacije idući tjedan normalno doći na posao.

Njegovim najbližim suradnicima nije određena samoizolacija?

Epidemiolozi su zaključili da nitko ne mora u samoizolaciju.

Prošli tjedan obilježio je skandal s Vašim državnim tajnikom. Kako to komentirate, bi li ga Vlada smijenila da nije sam podnio ostavku?

Osudili smo njegov čin kao neprihvatljiv, a Stjepan Sučić kao odgovoran čovjek, svjestan svojeg propusta, podnio je neopozivu ostavku. I Vlada je to prihvatila. Taj je proces okončan. Moram naglasiti da je Sučić čovjek koji je cijelog sebe uložio u posao koji je obnašao i kao pomoćnik i kao državni tajnik. Moramo se prisjetiti i svih njegovih zasluga u Domovinskom ratu – jedan je od zapovjednika obrane Vukovara. Nakon Domovinskog rata obnašao je niz odgovornih dužnosti i u poslovima nadležnosti Ministarstva hrvatskih branitelja uložio je izrazito velik napor.

Uprava za zatočene i nestale, koju je vodio, danas je na razini, kako personalnih tako i organizacijskih i normativnih sposobnosti, da se može uspješno nositi s izazovima pronalaska posmrtnih ostataka i rješavanja sudbine nestalih osoba. Ono što mi je izrazito važno, a na tragu toga, jest da ćemo nastaviti partnerski odnos s udrugama zatočenih i nestalih, kao i s obiteljima nestalih, a Stjepan Sučić u velikoj je mjeri pridonio izgradnji sustava koji garantira poseban i ozbiljan pristup ovoj osjetljivoj i važnoj tematici.

Što se to događa s Vašim najbližim suradnicima? Dvoje državnih tajnika bilo je upleteno u aferu sređivanje ispita. Kako ste ih to birali i smatrate li da postoji i Vaša odgovornost?

Prije svega, ne mogu prihvatiti takvo generaliziranje. Riječ je o različitim segmentima odgovornosti. Kod prijašnjih državnih tajnika utvrđen je propust jer su neovlašteno kontaktirali osobu koja je optužena i s te je osnove optužnica proširena na njih. U skladu s elementima proširenja optužnice i istekom mandata, oni nisu ponovno imenovani državnim tajnicima. Kod Stjepana Sučića je riječ o individualnoj odgovornosti i ni na koji ga se način ne može povezivati s djelatnostima i nadležnostima vezanim uz sam posao u Ministarstvu.

Povezane objave