Francuska će pomoći u kontroli zračnog prostora. U RH nije ugrožena opskrba ni gorivima ni hranom, a zahvaljujući LNG terminalu ni plinom

15 ožujka, 2022 | hdzadmin

Andrej Plenković nakon sastanka nacionalnog vodstva HDZ-a: Još na Europskom vijeću na moj je upit predsjednik Emmanuel Macron odobrio poslati mornarički avion Hawkeye E2C za rano upozoravanje i nadzor neba. O poboljšanju protuzračne obrane intenzivno razgovaramo i sa SAD-om. Nastavljamo suradnju s NATO saveznicima. * Izrazili smo zadovoljstvo povjerenjem koje je Hrvatski sabor ukazao Ivanu Paladinu te Vladinim mjerama, vrijednim pet milijardi kuna, za zaštitu standarda. I HEP i HERA potvrdili su naše izračune: uslijed cjelovitog paketa koji smo donijeli, plin za kućanstva 1. travnja neće poskupjeti 79%, nego 16%, a struji neće porasti cijena 23%, nego 9.6%.

Još na Europskom vijeću prošlog tjedna u Versaillesu na moj je upit francuski predsjednik Emmanuel Macron odobrio u Hrvatsku poslati mornarički avion Hawkeye E2C za rano upozoravanje i nadzor zračnog prostora. U subotu je zrakoplov prvi put preletio našu zemlju, u utorak će drugi put.

U utorak ću i obići francuski nosač aviona „Charles de Gaulle“ koji se nalazi na Jadranu ispred Dubrovnika, a o poboljšanju naše protuzračne obrane intenzivno razgovaramo i sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Nastavljamo suradnju s NATO saveznicima, a i danas sam se sastao s našim vojnim vrhom o mogućnostima jačanja PZO-a. Nakon što smo već dogovorili nabavu zrakoplova Rafale, ima prostora za dodatna ulaganja i akvizicije – od MORH-a očekujem prijedloge.

U srijedu ću pak u Španjolskoj – kako bismo dobili uvid i u njihove podatke – posjetiti vojnu bazu za nadzor neba južnih država članica NATO-a u mjestu Torrejón de Ardoz. Želimo utvrditi tko je, zašto i kako poslao bespilotnu letjelicu u Hrvatsku. Još ne znamo je li se radilo o pogrešci, sabotaži ili namjeri.

Da, u dronu ili raketi koja je pala bio je eksploziv, neka vrsta bombe. Kad dođe vrijeme, detalje će otkriti službe i stručnjaci koji istražuju slučaj. Ministar obrane Mario Banožić ništa krivo nije rekao – za razliku od onih koji svakodnevno po medijima nešto kao „analiziraju“ i „znaju“, a nemaju nijednu informaciju o otkrićima iz istrage.

Ni ja ni itko iz Vlade RH nije ni riječ izustio o mogućnosti nabave PZO sustava „Patriot“, tako da su Milanovićeve kvazipolemike o tome prilično neozbiljne. Uopće mi nije jasno kako takve dezinformacije kolaju u eteru.

Od vojnog vrha sam zatražio da sam ocijeni u kojem bi stupnju pripravnosti, nakon svega, trebala biti Hrvatska vojska. I to je pitanje preozbiljno za razne šale, dosjetke i prepucavanja.

Zaštita standarda građana

Na sastanku nacionalnog vodstva HDZ-a iskazali smo zadovoljstvo Vladinim mjerama, vrijednim pet milijardi kuna, za zaštitu standarda građana. I HEP i HERA (Hrvatska energetska regulatorna agencija) potvrdili su naše izračune: zahvaljujući cjelovitom paketu koji smo donijeli, plin za kućanstva 1. travnja neće poskupjeti 79%, nego 16%, a struji neće porasti cijena 23%, nego 9.6%.

U Hrvatskoj nije ugrožena opskrba ni gorivima ni hranom, a zahvaljujući LNG terminalu ni plinom. Težinu situacije ne smijemo umanjivati, ali je ne treba ni uvećavati. Potrošači se u ovim okolnostima trebaju ponašati što je moguće racionalnije i smirenije.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković razmišlja o dodatnim potporama poljoprivrednicima. Ponavljam: stojimo i stat ćemo u obranu onog što je najvažnije – ekonomski i socijalni standard građana, opskrba i sigurnost zemlje.  

Nažalost, ovo nije kriza u kojoj ćemo ostati netaknuti. Osim što poduzimamo nacionalne mjere, na Europskom sam vijeću zatražio i donošenje zajedničkih EU rješenja – kao što smo to bili tražili i dobili i u vrijeme COVID krize. Najbolje bi bilo na razini Europe limitirati cijene.      

Ukrajinske izbjeglice

Razgovarali smo i o golemoj izbjegličkoj krizi uslijed agresije na Ukrajinu. Do ponedjeljka ujutro već je bilo 6.300 Ukrajinaca pristiglo u Hrvatsku, od kojih su više od 40% djeca. Osim prihvata i smještaja, osigurani su im i predškolski odgoj i obrazovanje, hrana, zdravstvena zaštita, uključenje u tržište rada.

Povezane objave