Za CNN: Naše otvaranje turistima bio je kalkulirani rizik – Imali smo sezonu bolju od svih očekivanja!

10 rujna, 2020 | hdzadmin

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković gostovao je u CNN-ovoj poslovnoj emisiji Quest Means Business novinara i voditelja Richarda Questa. Među ostalim, govorio je o balansu između turističkog „otvaranja“ i zaštitnih epidemioloških mjera.

Andrej Plenković gostovao je u CNN-ovoj poslovnoj emisiji Quest Means Business novinara i voditelja Richarda Questa.

Sezona bolja od svih očekivanja

Na upit je li nedavni porast oboljelih svojevrsno plaćanje cijene za otvorenost tijekom turističke sezone, Andrej Plenković je odgovorio da se radilo o kalkuliranom riziku:

– Prije svega, Hrvatska je bila na čelu Europske unije kada je epidemija izbila, i u prvoj polovici 2020. imali smo puno posla u koordiniranju EU napora u borbi protiv koronavirusa. Isprva je Hrvatska uvela strogi lockdown, krajem travnja smo otvorili granice, a sredinom lipnja turistima omogućili dolazak. Sezona je bila bolja od svih očekivanja.

Turizam, naša ponajvažnija gospodarska grana

Radilo se o kalkuliranom riziku – napomenuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a:

– Brojke novozaraženih jesu narasle zadnjih dana, ali još uvijek imamo jako nisku stopu smrtnosti. Dakle, uspjeli smo napraviti kombinaciju mjera – zaštitili smo zdravlje građana i istodobno omogućili da prosperira turizam, jedna od naših najvažnijih gospodarskih grana.

Epidemiološko stanje promatrati po županijama

Plenković je istaknuo kako bi susjedne zemlje, od kojih su neke stavile Hrvatsku na crvenu listu, trebale uzimati u obzir epidemiološku situaciju po županijama i gradovima, a ne cijelu Hrvatsku uzimati kao rizičnu:

– To sam poručio slovenskom, mađarskom, austrijskom i njemačkom kolegi.

Ključna uloga države

Plenković se zauzima za to da EU donese zajedničke mjere protiv koronavirusa, ali smatra da je uloga države najvažnija:

– Epidemija je dokazala da je uloga države, a ne nekog drugog aktera, ključna za zaštitu građana od pandemije.

Na pitanje kakva je strategija za dalje, predsjednik Vlade RH i HDZ-a je podsjetio da je u ponedjeljak započela nova školska godina i da je potrebna koordinacija svih EU zemalja, kao i lokalizacija problematičnih mjesta zaraze.

Povezane objave