Veleučilište Samobor: taoc kampanje Željka Staneca?

željko stanec
16 prosinca, 2020 | hdzadmin

Nije upitno da Samobor treba veleučilište da bi zadržao učenike u Samoboru i omogućio im stjecanje akademskih znanja za koja postoji potreba na tržištu. Čak je Ministarstvo znanosti i obrazovanja prigovorilo Gradu Samoboru da je posljednji grad u Hrvatskoj te veličine koji još nema visokoobrazovnu ustanovu.

Pitanja koja se postavljaju su zašto vladajuća koalicija HSS/SDP nije u svoja tri mandata kvalitetnije riješila osnivanje Velučilišta Samobor, nego sada pokušavaju netransparentno i stihijski progurati ideju osnivanja Veleučilišta u svrhu skupljanja glasova birača na lokalnim izborima sljedeće godine.

Kako je istaknuo privremeni dekan budućeg samoborskog Veleučilišta Marinko Džepina, više od 10 godina u nekoliko je navrata bilo bezuspješnog pokušaja za osnivanje visokoškolske ustanove (ili podružnice) u Samoboru. Kako izgleda, i ovaj će pokušaj vjerojatno pasti u zaborav nakon što prođu lokalni izbori.

Isti privremeni dekan naglasio je da je elaborat, na osnovu kojega se uopće osniva Veleučilište i koji je temelj dobivanja dopusnice Ministarstva znanosti i obrazovanja, sastavio tim znanstvenika i stručnjaka, a oni uopće nisu navedeni u tom elaboratu!

Vrhunac „strateškog“ otvaranja Veleučilišta je potpisivanje ugovora s trgovačkim društvom SCIENTIA PRO FUTURO d.o.o. osnovanom prije mjesec i pol dana, točnije 3. studenoga 2020., s temeljnim kapitalom u iznosu od 21.000,00 kn, a koje će ujedno biti skoro pa ravnopravni suvlasnik s 49 % vlasničkoga udjela, dok bi Grad Samobor bio većinski suvlasnik s 51 % udjela. Trgovačko društvo ima sjedište u ulici Orešje 35/a, Zagreb, u obiteljskoj kući jednog od suosnivača Mihovila Šušnića.

Što je najzanimljivije, jedna od povezanih osoba suosnivača je stanovito Učilište za obrazovanje, izdavaštvo i savjetovanje kontrol biro d.o.o. iz Zagreba, koje inače nudi programe obrazovanja kao što su tečaj rukovanja motornom pilom i drugi „visokoškolski“ tečajevi.

Po prijedlogu Ugovora osnivači Veleučilišta Samobor bili bi Grad Samobor i SCIENTIA PRO FUTURO d.o.o, a sve obveze bi snosili neograničeno i solidarno. Zanimljivo je da je Gradu prihvatljivo preuzeti takav ogroman rizik i upustiti se u ovaj projekt s tvrtkom koja nema financijskih sredstava da pokrije eventualne gubitke.

Svjesni smo da kandidat za gradonačelnika Željko Stanec ne preza ni pred čime da bi poboljšao svoje šanse na lokalnim izborima pa čak i da osnuje Veleučilište u koje Grad Samobor rizično ulaže  nekoliko milijuna kuna.

HDZ Samobor predlaže mu da upiše Menadžment kozmetologije i estetike na istom tom Veleučilištu!

Povezane objave