Hrvatskoj uz 10 milijardi eura pomoći, još 150 milijardi kuna u narednih 7 godina!

28 svibnja, 2020 | hdzadmin

Prema prijedlogu Europske komisije, za Republiku Hrvatsku predviđeno je čak 7.3 milijardi € bespovratnih sredstava te 2.7 milijardi € kroz povoljne zajmove. Spomenuta sredstva osigurana su putem novog financijskog instrumenta “EU sljedeće generacije” koji najbolje pokazuje koliko je važno da je Republika Hrvatska članica Europske unije te dokazuje kako imamo kvalitetnu komunikaciju s institucijama EU.

Hrvatska može biti vrlo zadovoljna planom gospodarskog oporavka EU-a, koji je izradila Europska komisija! – naglasio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković!

– Posljedice ove krize su bez presedana i u njoj se pokazuje koliko su važni europsko zajedništvo i solidarnost te snažno vodstvo. Za sve one koji u to sumnjaju, ova izdašna sredstva namijenjena Hrvatskoj dokaz su koliko je dobro biti članicom Europske unije! A već je Pelješki most, za čiju je izgradnju Vlada RH osigurala 357 milijuna eura bespovratnih sredstava, bio dobar primjer benefita koj crpimo iz EU proračuna.

Prema planu pod nazivom “EU sljedeće generacije”, 750 milijardi eura ide na potpore članicama EU-a.

– Za Hrvatsku je predviđeno nešto više od 10 milijardi eura, od čega su 7.3 milijarde bespovratna sredstva, a 2.65 milijarde su zajmovi po povoljnim uvjetima. Riječ je o novcu namijenjenom oporavku hrvatskog gospodarstva u iduće četiri godine. Ovo je golema potpora Hrvatskoj za što brži i kvalitetniji izlazak iz krize! – dodao je Andrej Plenković.

Hrvatskoj u idućih 7 godina dvostruko više novca iz Europske unije nego dosad! Najbolji je to dokaz koristi EU članstva!

Hrvatska će u novom Višegodišnjem financijskom okviru (dugoročnom EU proračunu) imati na raspolaganju više sredstava nego u dosadašnjoj omotnici:

– Dakle, u idućih 7 godina ukupno ćemo dobiti preko 150 milijardi kuna iz EU – što je duplo više novca nego u razdoblju 2014-2020! Uz izdašne nacionalne mjere za očuvanje radnih mjesta – kakve je malo koja zemlja imala u ovoj krizi! – ta golema europska sredstva itekako će nam pomoći da ispunimo svoj glavni cilj, a to je snažni gospodarski rast Hrvatske!

Iz ovih je činjenica jasno – nastavio je – da svi oni koji se protive našem članstvu u EU-u padaju na ispitu.

– Na muci se poznaju junaci, evo ih, tu su. Nema nijedne druge organizacije na svijetu koja bi nam bila voljna dati toliki novac! I zato je članstvo dobro i zato je jako dobro da idemo u dublju integraciju.

Očuvanje zaposlenosti i snažni gospodarski rast

Instrument Europske komisije, podcrtao je predsjednik Plenković, predstavlja dodatni novac, ekstra novac, uz onaj na koji računamo iz europskog proračuna.

– Golemi je to signal i za hrvatsko gospodarstvo i za investicije i za uopće gledanje na budućnost u puno pozitivnijem ozračju nego što bi to bilo bez ovakvoga financijskog instrumenta.

Uz izdašna sredstva koja smo sami izdvojili za isplatu plaća i očuvanje radnih mjesta, s ovakvim ćemo instrumentom i lakše zadržati zaposlenost i brže osigurati ono što su i prognozirale Europska komisija i Europska banka za obnovu i razvoj, a to je snažni gospodarski rast Hrvatske 2021. godine! – zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Preuzeto sa: hdz.hr

Povezane objave