Znamo koliko će biti ministarstava i tko će biti ministri. Dio njih dosad nije bio u Vladi

16 srpnja, 2020 | hdzadmin

Andrej Plenković nakon sastanka s parlamentarnom većinom: Vlada će biti manja nego danas, no sve u svoje vrijeme. Hodogram? U četvrtak na sjednici Vlade objavljujemo njenu „arhitekturu“, potom idem predsjedniku RH po mandat. U petak sam u Bruxellesu na Europskom vijeću, a u ponedjeljak, 20. srpnja, predstavit ćemo ministre nakon sjednica tijela HDZ-a. Za srijedu je predviđeno konstituiranje Sabora, slijedi predstavljanje Programa Vlade 2020.-2024. i dobivanje povjerenja zastupnika za nastavak rada na dobrobit svih građana.

15.07.2020., Zagreb – Dolazak koalicijskih partnera na radni rucak u restoran Baltazar koji je organizirao premijer Andrej Plenkovic. Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

„Sve znamo: i koliko ministarstava, i tko su ministri, ali to ću vam moći reći sljedećih dana. Neki članovi nove Vlade do sada nisu bili ministri“ – istaknuo je predsjednik HDZ-a i Vlade RH u izjavi za medije nakon sastanka sa saborskim partnerima u zagrebačkom restoranu Baltazar.

U četvrtak na Pantovčaku

Najavio je da će u četvrtak, nakon što budu objavljeni službeni rezultati parlamentarnih izbora, imati sastanak s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem. Nakon što dobije mandat za sastavljanje nove Vlade, Milanović i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković dogovorit će se o konstituirajućoj sjednici novoga saborskog saziva, koja je predviđena za srijedu, 22. srpnja:

– Hrvatski sabor potom će usvojiti potrebne zakone o novoj „arhitekturi“ Banskih dvora, a idućeg ću tjedna predstaviti i program Vlade za razdoblje od 2020. do 2024. te dobiti povjerenje zastupnika za nastavak rada na dobrobit svih hrvatskih građana.

Povjerenje parlamentarne većine

Andrej Plenković nije želio preciznije reći kolika će biti Vlada, poručivši tek da će “biti manja nego danas”, a pojasnio je i da će njegov novi kabinet biti potvrđen na saborskoj sjednici, ali ne odmah u srijedu:

– Ne bih još, ponavljam, o pojedinačnim imenima. Svi budući članovi Vlade sposobni su voditi resore za koje će dobiti moje povjerenje, a potom i povjerenje parlamentarne većine.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković

„Sigurna Hrvatska” – temelj Vladina programa

U četvrtak ćemo na sjednici Vlade objaviti njezinu novu arhitekturu – dodao je – a u ponedjeljak ćemo javno predstaviti nove ministre, nakon što ih prezentiramo tijelima HDZ-a:

– Program Vlade temelji se na HDZ-ovu Izbornom programu „Sigurna Hrvatska”, a na konzultacijama s partnerima vidjet ćemo koji su to projekti važni za njih. I ugraditi ih u Vladin program temeljem zajedničkog dogovora.

Novi paket poreznih rasterećenja

Najavio je da će naša Vlada nastaviti s poreznim rasterećenjima, podsjetivši da smo u prošlom mandatu imali 4 kruga porezne reforme:

– Novi paket poreznih rasterećenja, s kojim ćemo u Sabor ići na jesen, stupit će na snagu 1. siječnja 2021. godine. Smanjit ćemo porez na dohodak i porez na dobit, ali i neporezna davanja i parafiskalne namete.

Dr. sc. Zdravko Marić: Smanjenje broja ministarstava donosi i racionalizaciju troškova, ali je također važno to što će…

Objavljuje HDZ – Hrvatska demokratska zajednicaPetak, 10. srpnja 2020.

Oporba iz bizarnih razloga odbija dijalog

Vezano uz jučerašnje odbijanje čelnika oporbe za sastanak s njim, Plenković je pojasnio da ih je u dobroj namjeri želio upoznati sa svime što nova Vlada kani napraviti s obzirom na velike izazove koji su pred Hrvatskom te čuti i njihova promišljanja:

– Želio sam im približiti i dnevni redu Europskog vijeća, koje se sastaje potkraj tjedna, no oni su iz nekih, po meni, bizarnih razloga i sasvim konfabuliranih objašnjenja odbili doći. To više govori o njima, nego o nama. I dalje smo za dijalog iako oporba nije prihvatila naš poziv. Većina građana dobro će razumjeti tko je tu konstruktivan, a tko nije.

Povezane objave